Ana içeriğe atla

İnternet hızınızı arttırmanın yolu nedir ve internet hızı ölçme nasıl yapılır? İnternet hızlandırma rehberi.

internet hızı nasıl arttırılır

İnternet hayatımıza girdiğinden beri onu bırakamıyoruz. Teknoloji geliştikçe, biz ondan ayrılsak bile o karşımıza bir şekilde gelmeyi başarıyor. Özellikle evimizden dışarıya çıkamadımız bu günlerde internetin önemini daha iyi kavrıyoruz. Başta online dersler olmak üzere internet hızımızı oldukça etkileyen aktiviteler yapıyoruz. İnternet hızı, bu tür işlerle uğraşmamız için oldukça önemli. O zaman gelin size internet hızını arttırmanın yollarından bahsetmeden önce internet hızınız hakkında bilgi edinelim.

İnternet hız testi nasıl yapılır?


İnternet hızınızı test etmek için internette bulunan bir sürü site var ancak ben bu yazımda güvenlir sitelerden biri olan ve milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan Ookla'nın sunduğu speedtest.net üzerinden size internet hızı testinin nasıl yapıldığını anlatacağım. Bu testi eğer telefon veya tablet ile yapıyorsanız Speedtest'in mobil uygulamasını eğer bilgisayar üzerinden yapıyorsanız internet sitesini kullanabilirsiniz.

Şimdi uygulamayı indirip açtınız veya internet sitesine giriş yaptınız, bundan sonra yapmanız gereken şey "Go" tuşuna tıklamak sistem kısa süre içinde sizin internet hızınız hakkında bilgileri sunacak.

İnternet hızı bilgileri neleri ifade eder?

Resimde gördüğünüz birimlerle elbet daha önce karşılaşmışsınızdır. Ancak ben yinede ilk kez görenler için bu terimleri size açıklayacağım eğer zaten bu birimleri biliyorsanız "İnternet hızı nasıl arttırılır?" başlığına geçebilirsiniz.

Ping nedir?

İnternet hızlandırma yöntemleri


Ping için kısaca verinin bir bilgisayardan sunucuya gitme süresidir. Özellikle oyun gibi cidden kaliteli internet isteyen uğraşlar için ping oldukça önemlidir.

Anlayamayanlar için basit bir örnekle "Ping"i açılayayım. Farz  edelim ki bir oyun oynuyorsunuz ve oyunda karakterinizi yönlendirmeniz gerekiyor. İşte böyle bir durumda pinginiz yüksek olursa bilgisayardan oyun sunucusuna veri akışı çok uzun sürede gerçekleşeceğinden karakteriniz sizin yönlendirmelerinize geç tepki verecektir.

Pingim ne kadar olmalı?

Eğer kaliteli bir oyun deneyimi istiyorsanız pinginiz 50ms'ten fazla olmalı. Pinginizin 500 ms geçmesi ise oyun oynarken sizi ağır kasmalara maruz bırakabilir ayrıca sitelerde rahatça gezinmeniz engeller.


Download (İndirme) ne demektir?

Download, internetinizin sunuculardan veri çekme hızını belirtir. Download (indirme) hızınız sadece bilgisayara dosya indirme hızınızı etkilemez, internetten video izleme veya müzik dinleme,internet sitelerinde gezinme gibi tarayıcınızdan yapacağınız tüm eylemleri de etkiler. Yani Film, müzik, kitap, oyun gibi dosya ve uygulamaları sıkça indiren veya sıklıkla internette gezinen internetten film ya da dizi izleyen birisiyseniz Download, sizin için oldukça önemidir.

Download ne kadar olmalı?

İyi bir indirme kalitesi ve dizi/film izleme kalitesi için Download hızınız 8 mbps'i geçmemeli

Upload (Yükleme) hızı nedir ne kadar olmalı?

Upload internetinizin serverlara veri yükleme hızıdır. Açıkçası birçok kişi için bu o kadar önemli olmasa da maksimum online oyun deneyimi için upload hızınız yüksek olmalı. En iyi deneyim için 10 mbps hız önerilir ancak dediim gibi upload hızı çoğu insanca önemli değildir. düşük upload hızıyla da rahatça oyun oynayabilirsiniz.

İnternet hızı nasıl arttırılır?


İnternet ilgili temel kavramları anladığımıza göre şimdi internet hızı arttırma yöntemlerine göz atalım.

1- Modeme Bağlanan Kabloları Kısaltın



Modeminze giren kabloların uzunluğu internet hızınızı etkiler. Kablonun uzunluğu arttıkça direnç de artacağından internetinizle sunucular arasındaki veri alışveriş süresi de uzayacaktır.

2-Kullanmadığınız Uygulamaları Kapatın



Hemen hemen her uygulama çok az miktarda da olsa internet kullanır. Eğer kapatmayı unuttuğunuz bir uygulama arka planda açıksa mutlaka onu kapatmalısınız. Böylece daha az uygulama internet paylaşacağından internet hızınız artacaktır.

3- Modeminizin Yakınında Elektronik Alet Olmamalı

Buzdolabı televizyon mikrodalga fırın gibi teknolojik aletler etrafa sinyal ve dalga yaydığından modeminizin sinyallerini bozabilir ve sinyallerin parazitlenmesine sebep olabilir.

4- Tarayıcı Uygulamalarınızı ve Yazılım Sistemlerini Güncelleyin



Cihazınızda tarayıcılarla internette gezinirken internet hızınız yüksek olsada çeşitli donmalarla karşılaşabilirsiniz. Tarayıcınızı güncellemezseniz çeşitli hatalar düzeltilemez ve bu internetinizden veri alamamanıza neden olur.

5- Sinyal Güçlendirici Satın Alın.

internet hızım kaç olmalı


Çeşitli nedenlerle cihazlarınızı modemden uzakta kullanmak zorunda kalabilirsiniz.(Örnek: Masaüstü bilgisayarınız modemden uzak bir odada bulunuyorsa). Böyle bir durumda internetiniz size yavaş geliyorsa sinyal güçlendirici satın almak bu sorunuzu çözer.

6- Modeminize Kablo ile Bağlanın

Her ne kadar kablolu internet devri kapanmış olsa da eğer imkanınız varsa cihazınızı modeminize kablo ile bağlamak internet hızınızı önemli ölçüde arttırabilir.

7- Modeminizi Kapatıp Yeniden Açın

İnternet hizmetinde yaşadığınız sorunlar için müşteri hizmetlerini aradığınız zaman size söylenen ilk çözüm yöntemlerinden biri modemi kapatıp açmanız. Bunu yapmanız aslında oldukça önemli. Çünkü uzun süre aynı IP üzerinden internete bağlı kaldığınız zaman yoğunluklardan dolayı internet hızınız büyük ölçüde azalıyor. Bu nedenle modemi yeniden başlatarak yeni bir IP alabilirsiniz.

Modemi kapattıktan sonra açmadan önce 10 saniye kadar bekleyin hızlıca kapatıp açmaya çalışmayın.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

6 maddede Nokia neden battı.

Bundan yaklaşık 10-12 yıl önce herkesin elinde Nokia telefonlar bulunuyordu. O zamanlar Nokia telefon pazarının yüzde 38'ine yakınını oluşturuyordu. Farklı farklı modelleri vardı ve beğenilmeyen telefonu neredeyse yoktu. Peki zamanında herkesin cebinde bulundurduğu bu cihazların üreticisine ne oldu da birden batma noktasına geldi? 1- Gelişime ayak uyduramama. Zaman geçtikçe teknoloji değişiyor haliyle telefonlar da. Ancak Nokia bu değişimi bir türü benimseyemedi. Apple dokunmatik telefon trendini başlattıktan sonra Nokia'nın bütün rakipleri buna ayak  uydurdular ancak Nokia hala bir zamanlar piyasayı kasıp kavuran tuşlu telefonlarına güveniyorlardı. Bunun bedelini de çok geçmeden ödediler. Nokia en sonunda durum ciddiyetini fark edip 2010'da Nokia N8'i çıkardılar. Aslında iyi iş çıkardılar, telefon 12 megapiksellik arka kamerasıyla HD videolar çekebiliyordu. 2014'te iPhone 6'nın bile arka kamerası 8 megapikseldi evet iPhone 6'dan 4 sene önce çıkmasına r

2. el eşya alıp satabileceğiniz 5 mobil uygulama

Elinizde artık işe yaramayan eşyalar varsa evinizin bir köşesinde öylece durmasındansa satıp ondan para kazanmayı tercih edersiniz diye düşünüyorum. Ek olarak pahalı olarak gördüğünüz bir ürünü daha ucuz fiyata ikinci el olarak almak isteyebilirsiniz. Tabi teknoloji gelişti, zaman ilerledi. Eskiden 2. el ürün alıp satmak için dışarıya çıkıp müşteri arayışı içinde olurduk. Ancak çeşitli mobil uygulamaların ortaya çıkmasıyla alıcı ve satıcıların buluşması artık çok kolay. Bu yazımda ikinci el ürün alıp satmak için uygun 5 mobil uygulamayı derledim. 1-Letgo Bunlardan ilk akla gelen uygulama Letgo. Letgo size otomotiv, teknoloji, ve emlak gibi çeşitli kategorilerde ikinci el ürün alışverişi yapma imkanı sağlar. Aynı zamanda alıcı ve satıcı kolayca iletişime geçip satılacak eşya ile ilgili detayları konuşabilirler. Eğer kargoyla uğraşmak istemiyorsanız konumunuza yakın teklifleri de görüntüleyebilirsiniz. Letgo 2. el eşya alım satımında popüler bir uygulama olduğ

29 Ekim'e özel telefonunuz için 15 Atatürk duvar kağıdı

Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti, bu değerli armağanı, emanet edişinin 96. yıl dönümü. Bunun uğruna kanları dökülen, emek veren, acı çeken şehit askerlerimize Allah'tan rahmet diliyor; Atatürk ve silah arkadaşlarına yurdumuz için yaptıkları onca fedakarlıktan ötürü teşekkür ediyorum. Bu güne özel size Atatürk'ü hatırlatacak, ekranınızda her zaman yer alarak sizi kendisine daha yakın hisettirecek 15 duvar kağıdını paylaştım. Umarım beğenirsiniz