Bundan yaklaşık 10-12 yıl önce herkesin elinde Nokia telefonlar bulunuyordu. O zamanlar Nokia telefon pazarının yüzde 38'ine yakınını oluşturuyordu. Farklı farklı modelleri vardı ve beğenilmeyen telefonu neredeyse yoktu. Peki zamanında herkesin cebinde bulundurduğu bu cihazların üreticisine ne oldu da birden batma noktasına geldi?
1- Gelişime ayak uyduramama.
Zaman geçtikçe teknoloji değişiyor haliyle telefonlar da. Ancak Nokia bu değişimi bir türü benimseyemedi. Apple dokunmatik telefon trendini başlattıktan sonra Nokia'nın bütün rakipleri buna ayak uydurdular ancak Nokia hala bir zamanlar piyasayı kasıp kavuran tuşlu telefonlarına güveniyorlardı. Bunun bedelini de çok geçmeden ödediler. Nokia en sonunda durum ciddiyetini fark edip 2010'da Nokia N8'i çıkardılar. Aslında iyi iş çıkardılar, telefon 12 megapiksellik arka kamerasıyla HD videolar çekebiliyordu. 2014'te iPhone 6'nın bile arka kamerası 8 megapikseldi evet iPhone 6'dan 4 sene önce çıkmasına rağmen kamerasının bu kadar iyi olması çok çarpıcıdı ancak Nokia bu telefonla da aradığı başarıyı bulamadı. Nedeni ise bir sonraki madde.2- Nokia'nın Symbian işletim sisteminde diretmesi.
Apple kendi işletim sistemi iOS ile yoluna devam ederken diğer teknoloji şirketlerinin çoğu güçlü işletim sistemi Androide geçiş yapmıştı. O zamanlar Nokia'nın mobil çözümler departmanının başı Anssi Vanjoki bunun kalıcı bir çözüm olmayacağını savundu. İşte Nokia N8 de bu yüzden tutmadı. Symbian işletim sistemi o günün insanlarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyordu hele ki iOS ve Android ile karşılaştırıldığında. Zamanında Nokia N9 telefonunda MeeGo OS isimli yeni işletim sistemi kullanılmış ama onun da kısa zamanda fişini çekişmişti. Microsoft tarafından satın alındıktan sonra Windows Phone kullanılmaya başlandı. Şu anda Nokia'nın en son çıkan telefonu 9 PureView'da Android kullanılıyor
3- Yanlış pazarlama / 4- İnsanların beklentilerini karşılayamama.
Bu ikisini bir arada veriyorum çünkü Nokia'nın yaptığı bir hata bu iki maddeyi de çok güzel anlatıyor. Nokia zirvenin en tepesine ulaştığı zamanlarda yaşadığı "Daha büyük olma" psikolojisi onu Nokia N-Gage isimli bir oyun telefonu çıkarmaya itmişti. Her ne kadar bugün oyun telefonları çok satılsa da o zamanlar insanlar böyle oyun telefonlarına ihtiyaç duymuyordu hele ki telefonun 300 dolar olan fiyatı o dönem kimsenin biçemeyeceği bir değerdi. Nokia; telefonun, çıktığı ilk iki haftada 400 bin adet satıldığını söylese de -ki o zamanlar 400 bin çok büyük bir rakamdı- bunun yalan olduğu ortaya çıktı. Nokia ilk iki hafta da ABD'de 5 bin, İngiltere'de ise sadece 800 adet N-Gage satmıştı. Nokia o kadar ileriye gitmişti ki bu telefona özel 2 milyona yakın oyun çipi üretmişti, onlar da çöpe gitti. Buna rağmen Nokia telefonu pazarlamak için reklamlara yüklü para verdiler fakat başarısızlıktan kaçamadılar.
5- ABD pazarının yok sayılması
Nokia ABD pazarı için özelleştirilmiş telefonlar yapmakta yavaş kaldı ve yerel satıcılarla entegre olamadı. Zaten azalan pazar payı rakamlarını bu durum hızlandırdı.
ABD mobil taşımacılık sektöründe diğer firmalar ile arkadaş olurken, Nokia, sadece dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi olmaktan gurur duyuyor. Afrika ve bazı Avrupa ülkelerinde büyük bir hayran kitlesi vardı ama zamanla kazançların gerilemesi kaçınılmaz olmuştu. 2012 yılında 335 milyon adet satışa düşmüş, iPhone ise o yıl 125 milyon adet satışa çıkmıştı. Nokia’nın pazar büyüklüğünü anlatmak için 2017 yılındaki iPhone satışlarının 216 milyon adet olduğunu söylemek yetecektir.
6- Microsoft'un Nokia'yı satın alması
Microsoft'un yaptığı başarısız bir iş varsa o da Nokia'yı satın almasıdır. bir zamanlar piyasa değeri 50 milyar dolar olan Nokia'yı o kötü günlerde 7.2 milyar dolara satın alan Microsoft, Lumia serisinin bekleneni verememesi ve hayata geçirilemeyen Windows Phone projesi Nokia'nın başarısızlıklarına başarısızlık kattı.
Nokia şu HMD Global adlı Çinli bir şirkette ve üzerindeki kara bulutları az da olsa dağıtmış durumda ama yine de zamana ihtiyacı var.
Yorumlar
Yorum Gönder