Twitter, geçen ay insanları yalan yanlış şekilde bilgilendiren paylaşımların önünü almak için çalıştıklarını söylemişti. Dün açıklama yapan Twitter bu projenin bir taslağını halkla paylaştı.
Kaynak http://www.milliyet.com.tr/manipulasyon-nedir--manipulasyon-hangi-anlamlara-gelir--molatik-728/
Twitter manipülasyona önlem alacak |
Şirketin bu politikası, insanların düşüncelerine doğrudan etki eden ve olmayan bir olayı yaşanmış gibi göstereren çeşitli manipülasyonların, deepfake videoların engellenmesinde önemli bir adım; hele Twitter'ın daha çok manipülasyona son derece yatkın olan siyaset için kullanıldığını düşündüğümüzde böyle bir hareket oldukça gerekliydi.
Yapay zeka sayesinde gerçek olmayan ancak son derece inandırıcı olan video, resim, haber gibi içeriklere Deepfake diyoruz. Artık teknolojinin gelişimiyle bu tehlikeli davranışların sayısı arttı diyebiliriz. İnsanlar sadece bilgisayar ve internet erişimi sayesinde deepfake içerikler üretebiliyorlar.
Manipülasyonu önlemek için başlatılan "DFDC" oluşumuna Facebook, Amazon ve Microsoft'un ardından Twitter da katıldı. Peki şirket bu oluşuma nasıl katkı sağlayacak, ondan bahsedelim.
Twitter manipülasyonu nasıl önleyecek?
Bugün Twitter, deepfake politikasının taslağını detaylandırıyor. Şirketin, kasıtlı olarak insanları yanıltmaya ve şaşırtmaya çalışan sentetik veya manipüle edilmiş medyaya şöyle önlem alacak:
- Kişileri manipüle edebilecek olan paylaşımların yanına bir çeşit uyarı işareti koyacak.
- Bu paylaşımları beğenmeden veya paylaşmadan önce bunun kötü amaçlı bir içerik olduğuna dair kullanıcıları uyaracak.
- Haber paylaşımlarının yanına manipülasyonla mücadele etme yönünde biliçendirici linkler eklenecek.
Eğer deepfake paylaşımı kişinin fiziksel güvenliğini tehdit ediyorsa veya ciddi hasarlara yol açıyorsa Twitter o paylaşımları kaldırma yetkisine de sahip olacak.
Ayrıca şirket, kullanıcılarına rastladıkları deepfake yayınlarını #TwitterPolicyFeedback etiketi aracılığıyla şirkete bildirme imkanını da sağlıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder