Ana içeriğe atla

Telefonunuzdaki varsayılan uygulamaları nasıl değiştirisiniz?

Biliyorsunuz artık herkesin elinde telefon var. Bunlarla bir sürü aktivite kısa sürede yapılıyor. Mesela bir sitenin linkini açmak istediğinizde tek tıkla o siteye ulaşabiliyorsunuz. Evet ulaşabiliyorsunuz ama hangi uygulamayla? Telefonlarda "Varsayılan uygulama" denilen uygulamalar vardır. Eğer telefonunuzda bir işi yapabilecek iki veya daha fazla uygulama varsa o işi yapmak için varsayılan uygulama görevlendirilir. Link açma örneğimizden ilerleyelim, sizin o linki açabileceğiniz ikiden fazla uygulama varsa "varsayılan olarak" görevlendirdiğiniz uygulama devreye girer ve linki açar (Çoğunlukla bu varsayılan uygulamalar birçok telefona önyüklü olarak gelen Google uygulamaları olur)

Eğer cihazınızda o işi yapmak için uygulama görevlendirilmediyse hangi uygulamayla işi yapmak istediğiniz soran bir pencere açılır. Örneğin siz bir sitenin fotoğrafını indirip açmak istediğinizde telefonuz eğer onu açabilecek birden fazla resim uygulaması varsa hangisini kullanmak istediğiniz sorar. Sürekli bu pencereyi görmek ise canınızı sıkabilir bu nedenle bu yazımda "varsayılan uygulama"nızı nasıl değiştireceğinizi size anlatmak istiyorum.

Android


Android, hangi uygulamaların varsayılan olarak ayarlandığı konusunda size bol miktarda kontrol sağlar.  Ana menüler ve ekranlar, hangi üreticinin telefonunuzu yaptığına bağlı olarak değişebilir, ancak ilgili seçeneklerin bulunması zor olmamalıdır.

 Android'in en son sürümünde Ayarlar uygulamasını açmanız, ardından Uygulamalar ve bildirimler, ardından Gelişmiş ve ardından Varsayılan uygulamalar öğesini seçmeniz gerekir.  Tarayıcı ve SMS gibi tüm mevcut kategoriler listelenir.






Varsayılanı değiştirmek için kategoriye tıklamanız ve yeni bir seçim yapmanız yeterlidir. Yalnızca bu uygulama veya görev kategorisini işlemek için özel olarak tasarlanmış uygulamalar listelenir.

 Android o kadar özelleştirilebilir ki, başlatıcı olarak bilinen ana ekrana geri döndüğünüzde devralınan uygulamayı bile değiştirebilirsiniz. Takılı olanlardan birine sahipseniz, seçiminizi Ana uygulama bağlantısı üzerinden almak için geçiş yapabilirsiniz.

 Ayrıca, Uygulamalar ve bildirimler ekranından belirli bir uygulamaya girebilir, ardından belirli bir uygulamanın işlemesi için ayarlanmış dosya türlerini ve bağlantıları seçmek için Varsayılan olarak Gelişmiş ve Aç seçeneğine dokunabilirsiniz.

iOS

iOS maalesef varsayılan uygulamaları değiştirmenize izin vermez - bu yüzden web bağlantıları her zaman Safari'de açılır ve görüntüler hep Fotoğraflar'da açılır.  Alternatif tarayıcılar, fotoğraf editörleri, e-posta istemcileri vb. Yükleme seçeneğiniz vardır - bunlar varsayılan olarak davranamazlar.  Twitter ve Facebook gibi birçok uygulama artık kendi yerleşik tarayıcılarını kullanıyor, böylece sosyal medyadaki bir bağlantıyı her izlediğinizde Safari'ye geçmek zorunda kalmıyorsunuz.

Google’ın bilmeye değer bir geçici çözümü var.  İOS cihazınızda birden fazla Google uygulamanız varsa, sizi Apple'ın kendi uygulamalarını başlatmadan aralarında bağlantılar ileterek sizi Google'ın yazılımı içinde tutarlar.






İOS için Gmail'de, menüden Ayarlar'a dokunun, ardından Varsayılan uygulamalar'ı seçin. Sırasıyla, Apple Safari ve Apple Haritalar yerine harita bağlantılarını takip ederken açacağınız şekilde Gmail’deki web bağlantılarına dokunduğunuzda Google Chrome’u açacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Chrome'da benzer bir seçenek var: Menüden Ayarlar, İçerik Ayarları ve Varsayılan uygulamalar seçeneğini belirlerseniz, Chrome'dan başladığınız sürece, Apple Mail yerine iOS için Gmail'de yeni e-postalar oluşturmayı seçebilirsiniz. Elbette, istediğiniz zaman Gmail’i birincil posta hizmetiniz olarak da ayarlayabilirsiniz eğer ayaralamazsanız sadece iOS Mail uygulamasına yönlendirir.

 Varsayılan uygulamaları normal şekilde ayarlamakla tamamen aynı değildir ancak en azından eğer Google'ı Apple tercih ediyorsanız size çözüm sunar

Yorumlar

  1. Hocam elimdeki akıllı telefonu inanın bazen kullanamıyorum verdiginiz bilgiler çok işime yarayacak inşallah teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

6 maddede Nokia neden battı.

Bundan yaklaşık 10-12 yıl önce herkesin elinde Nokia telefonlar bulunuyordu. O zamanlar Nokia telefon pazarının yüzde 38'ine yakınını oluşturuyordu. Farklı farklı modelleri vardı ve beğenilmeyen telefonu neredeyse yoktu. Peki zamanında herkesin cebinde bulundurduğu bu cihazların üreticisine ne oldu da birden batma noktasına geldi? 1- Gelişime ayak uyduramama. Zaman geçtikçe teknoloji değişiyor haliyle telefonlar da. Ancak Nokia bu değişimi bir türü benimseyemedi. Apple dokunmatik telefon trendini başlattıktan sonra Nokia'nın bütün rakipleri buna ayak  uydurdular ancak Nokia hala bir zamanlar piyasayı kasıp kavuran tuşlu telefonlarına güveniyorlardı. Bunun bedelini de çok geçmeden ödediler. Nokia en sonunda durum ciddiyetini fark edip 2010'da Nokia N8'i çıkardılar. Aslında iyi iş çıkardılar, telefon 12 megapiksellik arka kamerasıyla HD videolar çekebiliyordu. 2014'te iPhone 6'nın bile arka kamerası 8 megapikseldi evet iPhone 6'dan 4 sene önce çıkmasına r

29 Ekim'e özel telefonunuz için 15 Atatürk duvar kağıdı

Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti, bu değerli armağanı, emanet edişinin 96. yıl dönümü. Bunun uğruna kanları dökülen, emek veren, acı çeken şehit askerlerimize Allah'tan rahmet diliyor; Atatürk ve silah arkadaşlarına yurdumuz için yaptıkları onca fedakarlıktan ötürü teşekkür ediyorum. Bu güne özel size Atatürk'ü hatırlatacak, ekranınızda her zaman yer alarak sizi kendisine daha yakın hisettirecek 15 duvar kağıdını paylaştım. Umarım beğenirsiniz

2. el eşya alıp satabileceğiniz 5 mobil uygulama

Elinizde artık işe yaramayan eşyalar varsa evinizin bir köşesinde öylece durmasındansa satıp ondan para kazanmayı tercih edersiniz diye düşünüyorum. Ek olarak pahalı olarak gördüğünüz bir ürünü daha ucuz fiyata ikinci el olarak almak isteyebilirsiniz. Tabi teknoloji gelişti, zaman ilerledi. Eskiden 2. el ürün alıp satmak için dışarıya çıkıp müşteri arayışı içinde olurduk. Ancak çeşitli mobil uygulamaların ortaya çıkmasıyla alıcı ve satıcıların buluşması artık çok kolay. Bu yazımda ikinci el ürün alıp satmak için uygun 5 mobil uygulamayı derledim. 1-Letgo Bunlardan ilk akla gelen uygulama Letgo. Letgo size otomotiv, teknoloji, ve emlak gibi çeşitli kategorilerde ikinci el ürün alışverişi yapma imkanı sağlar. Aynı zamanda alıcı ve satıcı kolayca iletişime geçip satılacak eşya ile ilgili detayları konuşabilirler. Eğer kargoyla uğraşmak istemiyorsanız konumunuza yakın teklifleri de görüntüleyebilirsiniz. Letgo 2. el eşya alım satımında popüler bir uygulama olduğ