Ana içeriğe atla

Telefon satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken 8 faktör

Eskiden sadece yakınlarımızla konuşmaya yarayan telefon şimdi bilgisayar, kamera gibi birçok farklı aletin birleşimi haline geldi. Haliyle insanlar kendilerine uygun bir telefon almak için daha fazla kriteri göz önünde bulundurmak zorundalar ve telefonları incelerken daha dikkatli olmalılar. Bu nedenle ben de bu yazımda telefon alırken göz önünde bulundurmanız gereken 8 önemli faktörü anlattım.





1- Fiyat

Bu bence en önemlisi çünkü bildiğiniz üzere para artık günümüzdeki birçok şeyi elde etmenin aracı ve ülkemizdeki ekonomik durumu göz önünde bulundurarak vatandaşlar telefon alırken yazının devamında yer vereceğim özellikler açısından kaliteli olup fiyatı da uygun telefon alma arayışında olmalılar.

2- Batarya kapasitesi


Bu da çok önemli bir madde. Batarya telefonunuzun yakıt tankı gibidir. Sizi dışarı çıktığınız zaman yarı yolda bırakmayacak bir telefon almak isterseniz batarya kapasitesi düşük telefonlar bu isteğinizi karşılamaz. Eğer uygun batarya kapasitesi nedir diye soruyorsanız söyleyim: Uygun kapasite 4.000 mAh'a yakın olmalıdır.





3- Şarj etme hızı

Telefonun batarya kapasitesi kadar telefonun o bataryayı ne kadar sürede şarj ettiği de önemli. Bunun için en hızlı şarj etme özelliğine sahip telefonlar Qualcomm Quick Charge (9V 2A adaptör)'dır. Araştırmalar, bu adaptöre sahip 3300 mAh bataryaya sahip telefonun şarjının yarım saatte %0'dan %60'a geldiğini söylüyor. Aynı telefon 5V 1A adaptör ile yarım saatte sadece %0'dan %12'ye gelebiliyor. Qualcomm 1.0 ise yine aynı cihazı yarım saatte %0'dan %30'a şarj ediyor.

4- Ekran büyüklüğü ve tipi

Eğer çok fazla video izliyorsanız daha büyük ve kaliteli ekrana ihtiyacını olur. Bunun için gerekli büyüklük 5.5" üzerinde olmalıdır. QHD ekran da geniş ekranda daha kaliteli videolar izlemenizi sağlar.

5- Yonga seti

Yonga seti telefonunuzun kalbidir. Telefonunuzun CPU’su (Merkez işlem birimi), GPU’su (Grafik işlem birimi), RAM’i, depolaması, kamera modülü, modem bağlantı bölümü gibi birçok önemli ögesi yonga setinde bulunur. Yonga setindeki bu sisteme SoC yani "System on Chip" denir. SoC'e bakarak telefonunuzun ne kadar şarj harcayacağını, ne kadar kasacağını bunun gibi birçok şeyi öğrenebilirsiniz. Özellikle oyun sevenler için yonga setinin kalitesi oldukça önemlidir. Apple'ın A serisi, Huawei'in Kirin'i, Samsung'un Ekynos'u Qualcomm'un Snapdragon'u bazı önemli yonga setlerindendir.



6- USB Type C girişi

Artık 2019'da USB Type C girişi her telefonda olması gereken bir özellik. Bir çoğumuzun telefonunumuzun kutusuyla gelen bir USB Type C kablosu sayesinde  şarj etme, veri transferi, diğer cihazda video görüntüleme özelliklerini kullanabiliyorsunuz. USB Type C, kendisinden önce kullanılan  Micro USB'ye göre daha hızlı veri transfer ediyor cihazınızı daha hızlı şarj ediyor.

7- Ram

Yukarıda bahsettiğimiz SoC'un içinde yer alan Ram telefonunuzu açtığınızda ve ilk defa bir uygulamayı başlattığınızda, telefonunuz işletim sistemini ve uygulamanın verilerini telefonunuzun ana hafızasından çıkarır ve bu işletim sistemi ve uygulama verilerinin büyük bir kısmını daha hızlı olan RAM’e aktarılır. Normal bir telefonda olması gereken RAM miktarı 4 ile 6 GB arasındadır.




8- Kamera

Kamerası iyi bir telefon almak istiyorsanız sayılar sizi kandırmasın. 8 megapiksellik bir telefon 12 megapiksellik bir telefona göre daha kaliteli fotoğraflar çekebilir. Bunun nedeni ise sensör tipi, diyafram açıklığı ve kullanılan lenstir. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

6 maddede Nokia neden battı.

Bundan yaklaşık 10-12 yıl önce herkesin elinde Nokia telefonlar bulunuyordu. O zamanlar Nokia telefon pazarının yüzde 38'ine yakınını oluşturuyordu. Farklı farklı modelleri vardı ve beğenilmeyen telefonu neredeyse yoktu. Peki zamanında herkesin cebinde bulundurduğu bu cihazların üreticisine ne oldu da birden batma noktasına geldi? 1- Gelişime ayak uyduramama. Zaman geçtikçe teknoloji değişiyor haliyle telefonlar da. Ancak Nokia bu değişimi bir türü benimseyemedi. Apple dokunmatik telefon trendini başlattıktan sonra Nokia'nın bütün rakipleri buna ayak  uydurdular ancak Nokia hala bir zamanlar piyasayı kasıp kavuran tuşlu telefonlarına güveniyorlardı. Bunun bedelini de çok geçmeden ödediler. Nokia en sonunda durum ciddiyetini fark edip 2010'da Nokia N8'i çıkardılar. Aslında iyi iş çıkardılar, telefon 12 megapiksellik arka kamerasıyla HD videolar çekebiliyordu. 2014'te iPhone 6'nın bile arka kamerası 8 megapikseldi evet iPhone 6'dan 4 sene önce çıkmasına r

29 Ekim'e özel telefonunuz için 15 Atatürk duvar kağıdı

Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti, bu değerli armağanı, emanet edişinin 96. yıl dönümü. Bunun uğruna kanları dökülen, emek veren, acı çeken şehit askerlerimize Allah'tan rahmet diliyor; Atatürk ve silah arkadaşlarına yurdumuz için yaptıkları onca fedakarlıktan ötürü teşekkür ediyorum. Bu güne özel size Atatürk'ü hatırlatacak, ekranınızda her zaman yer alarak sizi kendisine daha yakın hisettirecek 15 duvar kağıdını paylaştım. Umarım beğenirsiniz

2. el eşya alıp satabileceğiniz 5 mobil uygulama

Elinizde artık işe yaramayan eşyalar varsa evinizin bir köşesinde öylece durmasındansa satıp ondan para kazanmayı tercih edersiniz diye düşünüyorum. Ek olarak pahalı olarak gördüğünüz bir ürünü daha ucuz fiyata ikinci el olarak almak isteyebilirsiniz. Tabi teknoloji gelişti, zaman ilerledi. Eskiden 2. el ürün alıp satmak için dışarıya çıkıp müşteri arayışı içinde olurduk. Ancak çeşitli mobil uygulamaların ortaya çıkmasıyla alıcı ve satıcıların buluşması artık çok kolay. Bu yazımda ikinci el ürün alıp satmak için uygun 5 mobil uygulamayı derledim. 1-Letgo Bunlardan ilk akla gelen uygulama Letgo. Letgo size otomotiv, teknoloji, ve emlak gibi çeşitli kategorilerde ikinci el ürün alışverişi yapma imkanı sağlar. Aynı zamanda alıcı ve satıcı kolayca iletişime geçip satılacak eşya ile ilgili detayları konuşabilirler. Eğer kargoyla uğraşmak istemiyorsanız konumunuza yakın teklifleri de görüntüleyebilirsiniz. Letgo 2. el eşya alım satımında popüler bir uygulama olduğ